Op kamers? 5 tips om het te overleven!

Yay! De verhuisdozen zijn ingepakt en voorzien van een label en de verhuisdag is gepland. Je bent klaar om op kamers te gaan. Zo’n grote stap vraagt veel van je organisatietalent. – iets dat je van nature in je hebt als (aanstaande) student (!) –

Vooral de eerste weken staan in het teken van wennen, plannen en inrichten. Hoe vaak je het hele gebeuren ook in je hoofd hebt afgespeeld, deze periode zal meer weg hebben van een chaos dan van een home sweet home. Met deze vijf tips hoop ik dat die chaos een georganiseerde chaos wordt.

Tip 1: Check of je (zorg)verzekering up to date is

Als je al 18 jaar bent heb je al een eigen zorgverzekering. Het is belangrijk dat je goed weet wat deze zorgverzekering dekt, zodat je onaangename verrassingen uit de weg gaat. Een blessure als gevolg van één van de vele impulsieve acties in het studentenleven is al vervelend, maar een vette rekening op de mat is nu nog nét iets vervelender.

Nu je op jezelf woont, draag je ook de verantwoordelijkheid voor de spullen in je kamer. Het is dus handig om een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering af te sluiten. Als je je welverdiende Starbucks over de laptop stoot na een avondje bikkelen aan een belangrijke opdracht, is die met dank aan je inboedelverzekering nog te redden.

Tip 2: Maak een WhatsApp groep aan voor jou en je huisgenoten

Het komt vaak voor dat je een kamer krijgt in een studentenhuis. Dat betekent meer gezelligheid, maar ook het delen van de badkamer en de keuken. We weten dat opruimen en schoonmaken niet de favoriete bezigheid van een student is, maar het zal toch moeten gebeuren. Maak dus duidelijke afspraken over wie wat doet, en wanneer. Jullie kunnen kiezen voor een old school planbord waar iedereen de belangrijke agendapunten opschrijft . Een Whatsappgroep aanmaken is wat makkelijker; agendapunten kunnen overal worden vereeuwigd, waardoor de kans dat je het vergeet en op de dag dat jij kookt met je mond vol tanden staat, gigantisch afneemt.

Appt één van je huisgenoten dat hij of zij kookt en verander jij dan direct in een amateuristische versie van Gordon Ramsey? Dan kun je meteen je moeder laten weten dat je vanavond onverwacht thuis komt eten. Zo’n WhatsAppgroep kan een transformatie naar Gordon Ramsey, een ruzie onder huisgenoten en een voedselvergiftiging voorkomen. Doen dus!

Tip 3: Maak een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven

Voor niets gaat de zon op. Dat wordt extra duidelijk als je op kamers gaat. De inrichting kost misschien eenmalig een klap geld waarvoor je kan sparen, maar je zult iedere dag (fatsoenlijk) moeten eten. Of je nou gaat voor een broodje döner of een gezonde zelfgemaakte salade, het kost geld.

Dat papiertje aan het einde van de opleiding is belangrijk om een baan te krijgen. Een baan betrekent immers brood op de plank. Helaas is de weg naar het diploma niet vrijblijvend en zal je hier één keer per jaar geld voor moeten neerleggen. Gelukkig is daar de studiefinanciering! Dit bedrag krijg je maandelijks en kun je aan de kant zetten, zodat je aan het eind van het schooljaar niet in geldnood zit. Heb je nog geen rijbewijs en wil je nog even wachten voordat je de wegen onveilig maakt? Als je studiefinanciering krijgt, heb je ook recht op een studentenreisproduct. Hiermee kun je doordeweeks vrij (gratis) reizen en in het weekend fikse korting ontvangen, of andersom. Zorg er wel voor dat je de studiefinanciering op tijd aanvraagt, want zo haal je er het maximale uit en loop je geen geld mis. Als je op kamers woont ontvang je meer dan wanneer je thuiswonend bent, maar het kan zijn dat je zelf nog wat geld moet bijleggen. Houd dit dus goed in de gaten!

De verzekeringspremie en de huur van je kamer moet ook betaald worden, dus zet hier ook maandelijks geld voor opzij. Houd daarnaast altijd ruimte vrij voor incidentele kosten en spaargeld. Als je dit alles bij elkaar optelt ben je best veel geld kwijt. Zorg er dus voor dat je onnodige kosten de kop indrukt. Denk hierbij aan een nostalgisch abonnement op de Donald Duck of de Penny.

Om het allemaal overzichtelijk te maken is het aan te raden een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven die je hebt. Zo ben je over het algemeen goed voorbereid en weet je wanneer en of je op het geld moet letten.

Tip 4: Kijk het huurcontract na

Je huurt een kamer waarvoor je een huurcontract hebt afgesloten. In dit huurcontract staan de belangrijke afspraken over het huren van de kamer. Het is een document waar zowel jij als de huurbaas op terug kunnen vallen als dat nodig is. Niet iedere huurder zit erop te wachten dat je met een huisdier aankomt. Dus als je gezinsuitbreiding in de vorm van een huisdier overweegt, check dan eerst even de afspraken hierover in het huurcontract!

Tip 5: Ga erop uit!

Op kamers gaan klinkt vast aantrekkelijk: onafhankelijk zijn zonder rekening te hoeven houden met je ouders. In zekere zin is het dat ook, maar het kan zijn dat je wat gezelschap mist. Ook als je hier geen last van hebt is een sociaal netwerk in de buurt altijd leuk. Je kunt je inschrijven bij een studentenvereniging. Zo word je een groter onderdeel van het geheel en kun je makkelijker meepraten over wat er speelt op de campus. Grote kans dat je meteen een aantal leuke dingen te doen hebt in het weekend en nieuwe mensen leert kennen.

Je kunt het natuurlijk ook wat minder groots aanpakken: nodig een paar leuke klasgenoten uit of organiseer een filmavond voor je huisgenoten en vraag of ze wat leuke mensen meenemen. De huisgenoten ken je al en een filmpje of wat Netflix doet het altijd goed!

Als je meteen de omgeving wil verkennen, ga dan op zoek naar wat leuke kroegjes – Google is your best friend! -, bestel een drankje en maak een praatje. Er is vast wel iemand die je meer van de stad wil laten zien en nog eens een drankje met je wil doen.